Urzędu celnego nie będzie interesować dosładzanie wina

14.12.winoRozporządzenie Ministra Finansów ma ułatwić pracę winiarzy i producentów piwa. Będzie mniej czasochłonnych formalności przy dokumentowaniu sprzedaży.

Rozporządzenie MF zmieniające rozporządzenie w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych [Dz. U. 2014, poz. 1660] wprowadza ułatwienia dla producentów wina i piwa. Już nie będą oni zobowiązani do drobiazgowego dokumentowania prowadzonej sprzedaży.

Do tej pory branża piwowarska prowadziła księgi zgodnie ze wzorem wymagającym osobnego rozliczenia sprzedawanych beczek, keg, puszek, butelek oraz alkoholu luzem. Od przyszłego roku wystarczające będzie wyłącznie ogólne ewidencjonowanie sprzedaży.

Winiarze również odczują pozytywne zmiany. Dotąd rozporządzenie zmuszało  ich do informowania Urzędu celnego o szczegółowych działaniach podejmowanych przy produkcji wyrobów winiarskich, tj. dacie i godzinie mieszania wina (kupaż), dosładzaniu, czy doprawianiu.

Ułatwienia w prowadzeniu dokumentacji mają korzystnie wpłynąć na rozwój producentów działających legalnie.

Źródło: spedycje.pl, infor.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Udowodnij, że jesteś człowiekiem *